I dag skulle jeg være med Shibly til en øy litt nord for Cox’s Bazar. Han hadde et oppdrag å ta bilde av en kraftstasjon for vindkraft. Første del av turen gikk med lokal buss, så måtte vi over i en CNG (liten grønn trehjulingstaxi som går på gass) før vi kom til havet. Vi hyrte en speedbåt for å komme oss over til Kutubdia en øy like utenfor kysten.
Øya har i dag 135000 innbyggere. For ca 30 år siden var øya ca 50 km lang men nå har den krympet til ca 19 km. Etter å ha krysset øye med ricshaw ( som går på manpower) kom vi omsider til vindmølleparken. Denne vindmølleparken var ment å skulle forsyne øyas befolkning med strøm men har i det siste ikke fungert pga tekniske problem.
Men det største problemet er havet som er i ferd med å ta hele vindmølleparken. Da denne ble bygget var det flere kilometer ut til stranda fra vindmølleparken. I 2007 var stranden 2 kilometer fra vindmølleparken. Nå har havet kommet så nærme at i forrige uke så tok bølgene trappa opp til anlegget.
Muhammadou, 60 år og gravemaskinfører, arbeider på spreng med å forflytte steinblokkene som skal forhindre havets fremskritt. Lenger borte er et 20 talls menn i full gang med å lage nye blokker for nå står hele kraftverket i fare for å bli tatt av havet. Vi var der når det var lavvann men noen timer etter vil havet stige slik at vindmøllene allerede står under vann.
Her er eksempel på noen hus som kun er centimeter fra å bli tatt av havet. Snakker du med befolkningen på øya så tror de at det er øya som er i ferd med å synke ned i havet og vet ikke at det er havet som stiger. Kanskje en logisk tanke for dem. Her er eksempel på noen hus som kun er centimeter fra å bli tatt av havet.
Må si det var tankevekkende å få se disse ødeleggelsene på nært hold. For oss er global oppvarming på mange måter et teoretisk problem og om havet skulle stige en meter eller to så vil det ha lite innvirkning på oss. Men her må folk flytte etter hvert som havet spiser opp hus og heim. I et land med en befolkningstetthet på over 1000 personer pr kvadratkilometer så er det ikke lett å finne nye plasser å bo. Et resultat blir at de blir flyktninger i eget land. For noen så havner de i flyktningleirer som Mats er i ferd med å dokumentere fra. ( se blogg) Vesten er verstinger på CO2 forurensing men det er befolkningen på Kutubdia øya og langs kysten i Bangladesh som må betale prisen.
Tekst og foto: Ivar Barane
> befolkningstetthet på over 1000 personer pr kvadratmeter
SvarSlettoi, da er det jammen trangt ...